Verklaring Omtrent Gedrag verplicht bij De Woelwaters

Hoewel iedereen intimidatie en seksueel misbruik bij sportverenigingen ontoelaatbaar vindt, komt het helaas toch voor. Harderwijker Zwem- en Poloclub De Woelwaters maakt gebruik van diverse middelen om ongewenst gedrag te voorkomen. Vrijwilligers van De Woelwaters zijn verplicht zich te houden aan de gedragsregels die NOC*NSF voor sportbegeleiders heeft opgesteld. Alle bestuursleden, trainers en coaches hebben een Verklaring Omtrent Gedrag overlegd.

Verklaring Omtrent Gedrag
Voor veel verenigingen is het verplichten van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) een gevoelig onderwerp. Vrijwilligers die al jarenlang probleemloos met kinderen werken, kunnen dit ervaren als een motie van wantrouwen. Voorzitter Lucie Miedema: "Het bestuur van De Woelwaters heeft het goede voorbeeld gegeven. Alle bestuursleden hebben eerst een VOG voor henzelf aangevraagd. Na het bestuur volgden de trainers, coaches en leden van diverse commissies. De lijst van vrijwilligers die een VOG moeten overleggen wordt jaarlijks geüpdatet. Bovendien moeten bestaande VOG's elke drie jaar vernieuwd worden. We trekken één lijn. Vrijwilligers die al een VOG hebben vanuit een andere hoedanigheid, moeten toch een VOG voor De Woelwaters aanvragen."

Code Blauw

Code Blauw is een tool, ontwikkeld door de KNZB, waar De Woelwaters gebruik van maakt om stapsgewijs beleid te ontwikkelen om een sportief en veilig zwemklimaat te realiseren en behouden. De aandacht voor het voorkomen van ongewenst gedrag is echter niet nieuw bij De Woelwaters. Voordat de KNZB deze campagne startte, stond dit onderwerp al op de agenda. Miedema legt uit waarom de club er jaren geleden al mee aan de slag ging. "We hadden nog niet de beschikking over een beleidsplan en er was ook nog geen regeling voor een gratis VOG voor vrijwilligers. Door berichten in de media, realiseerden wij ons wel dat we een verantwoordelijkheid hadden naar onze leden. We hebben toen zelf een vrijwilligersovereenkomst opgesteld met daarin rechten, plichten en een gedragscode. Ook hebben we twee vertrouwenspersonen binnen onze vereniging aangesteld."

Handige instrumenten en producten

De Woelwaters heeft veel zaken goed op orde, maar toch kan Code Blauw de vereniging nog verder helpen. De sportclub gaat tevens aan de slag met de toolkit 'Sportief met sociale media' en gaan een samenwerking zoeken met het zwembad. Dit, om te bereiken wat we met zijn allen graag willen: Een voor iedereen veilige sport om van te genieten.Bron/auteur: Het Kontakt Harderwijk
Publicatiedatum:11 september 2017


Terug naar overzicht
Your request has been sent.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord